Friday, June 25, 2010

Bohuslän

Nu är tiden mogen. Idag, på midsommarafton, måste vi prata om mitt
absoluta favoritämne: "Osvensk stämning".
En sak som aldrig slutar att fascinera mig är hur vi svenskar har ett
närmast tvångsmässigt behov av att inte vara annorlunda. Ändå
vaknar vi ibland upp ur vår tv4-koma och känner: ”Nej, nu får det vara nog med konformitet… Om man skulle ta och bete sig lite oorganiserat och hetsdiskutera politik på en uteservering? Det är ju ändå så de gör på kontinenten.”
Osvensk stämning (registered trademark).

Naturligtvis lyckas vi aldrig fullständigt lösgöra oss från de plattityder och allmogefloskler vi matats med sedan barndomen, i synnerhet inte när det med så här tätt mellanrum ägt rum ett kungligt bröllop och nu vankas äktsvenskt midsommarfirande. Så, vad gör svensken som både vill spränga de protestantiska ramarna och på lagom kitschigt sätt hylla våra fattigsvenska traditioner?
Enkelt! Servera sill i asiatisk cross-kitchenform, lite chili, lite
lime, tamari och koriander. Det behöver inte vara svårare än så. Grappa i nubbeglasen. Blommor i håret, dans kring japanska platt-tv:n (som självfallet visar hur Nudie-jeansklädda mediamänniskor firar en traditionell svensk midsommar på Skansen – med tunnbröd, gräslök och iPad) och ett trendängsligt finger i luften.

När den svenska sommarnatten sänker sig över skärgårdsidyllen och myggorna hovrar som stridshelikoptrar kan sedan de lite mindre nogräknade av oss röra oss rytmiskt till musik. Dansa är ett alldeles för riskabelt projekt när den festligaste promillehalten uppnåtts, det är det förresten oavsett vilken promillehalt vi har i blodet. Lite grekisk strandraggardisco eller zigensk tvåtaktspunk om vi vill vara riktigt mustiga. Och det vill vi ju.
Kanske bjuder vi på oss själva.
Med största sannolikhet bjuder vi på charterlitern Johnnie Walker.

Kanske är det så att osvensk stämning i själva verket är det svenskaste vi har. Det tror jag.

För jag, aldrig en femtioöring bättre än det jag kritiserar, emigrerar metafysiskt till den fuktskadade ön och blir det lager-
monster i fotbollströja jag alltid velat vara.

The French surrender early, the Italians rely on past glories and are punished, the Yanks arrive last minute and England are left to fight the Krauts.
Come on Ingerland!

No comments:

Post a Comment