Wednesday, August 25, 2010

Dionysos

I dagens stressiga samhälle är det viktigt att man har en källa att hämta kraft ifrån. En fristad där alla vardagens måsten kan stängas ute.
Kort sagt: Ett fritidsintresse.

Varför är det då så få människor som överväger OCD när de vill skaffa sig en ny meningsfull hobby?
Bergsklättring, trädgårdsskötsel, toskansk matlagning eller ”ett fritidshus på Orust” erbjuder ju inte alls samma förmåga att krypa in under skinnet och ”bli ett” med hobbyutövaren.

Jag misstänker att det beror på konnotationerna till psykisk sjukdom, men den som väljer att verkligen våga ”ge sig hän” kommer att bli rikligt belönad. Det gäller att tänka utanför boxen, att vara öppen för nya impulser, att fånga dagen och de kompulsioner dessa saker ger upphov till.

Vill du verkligen ha mer fritid i ditt liv så kan jag varmt rekommendera OCD. Den tar över de flesta av dina vakna timmar och det finns alltid något du kan pyssla med inom din nya favorithobbys ramar – helt utan att behöva inandas limångor skelandes över ett modellflygplan eller få blomjord i kalsongerna när du vattnar solrosor.

Det enda riktiga alternativet när det gäller att skaffa sig en autentiskt-auktoriserad laglig hobby, med möjlighet att verkligen lämna djupa avtryck hos den som hänger sig åt den, är att börja intressera sig för alkoholhaltiga drycker.
Det finns ett stort antal olika alkoholhaltiga drycker att fästa sig. Är du kvinna är de vanligaste vin i olika kulörer, är du man är det vanligt att du har ett större spektra att välja mellan; exempelvis whisky, konjak eller öl. Det är absolut inte förbjudet att intressera sig för andra drycker än vin om man är kvinna – det går alldeles utmärkt, men du kan – i vissa kretsar – riskera att anses som en smula suspekt om du gör det.
Som man går det också alldeles utmärkt att intressera sig för vin, helst den röda sorten, det enda du behöver är en klubbkavaj, beiga chinos och ett talfel så kommer du att som man accepteras bland andra vinälskare.

Anledningen till att rusdrycker är så bra när man verkligen vill låta sig profileras av sin hobby är den effekt en riklig konsumtion av densamma har på den alkoholintresserade.
Ju mer och ju oftare man dricker desto mer känner man att det blir jobbigt att inte göra det. Det här är inte farligt och har absolut ingenting att göra med de trashankar som med darrande händer väntar på att utskänkningsställena ska öppna varje förmiddag. De dricker INTE single malt-whisky, vin som kostar mer än 150 kronor flaskan eller XO-konjak, om de inte är tvingade till det.
De har inte vett att uppskatta smaken. Det har du. Det är därför att du ägnar dig åt en hobby medan de, så att säga, är professionella. Just i det här fallet är det faktiskt bättre att vara glad amatör än att vara professionell.
Ditt sug är att jämföra med det som vältränade människor som ”mår dåligt när de inte får svettas och flåsa” känner, det vill säga sunt och sportigt.
Det är alltså inte heller det minsta konstigt om du just flåsar och mår dåligt på morgonen efter att ha provsmakat ett stort antal spännande vinsorter. Det är bara att bege sig upp i sadeln igen och ta sig en liten styrketår så blir det snart bättre igen.
Dessutom är du en konnässör, en kulturbärare: kontinental och avslappnat intagande.

No comments:

Post a Comment