Friday, October 8, 2010

This is Radio St Levene

Alla ord behöver inte skrika med samma intensitet som dem som ristas in i fängelseväggar. Men när jag sitter i ännu ett syrefattigt rum och lyssnar på viktlösa ord som presenteras som om de innehöll all den västerländska civilisationens samlade visdom, när de i själva verket fullkomligt saknar innehåll, önskar jag mig långt, långt bort.
Kanske till den imaginära öde ö som BBC:s radioprogram Desert Island Discs utspelar sig på. Desert Island Disc är ett program där den utmärkta journalisten Kirsty Young frågar ut en person om vilka åtta låtar som han eller hon skulle ha med sig att lyssna på om de strandsattes på en öde ö. Det låter kanske en aning platt. Vem bryr sig om musik på en öde ö? Men på grund av Youngs skicklighet (raka motsatsen till Ingvar Oldsberg i Här är ditt liv) utvecklas programmet nästan alltid till en väldigt uppriktig resa genom intervjuobjektets liv med åtta sånger som betytt något för honom eller henne som fond. Istället för platt är det lika enkelt som briljant.

I det senaste avsnittet gästas programmet av den självförbrännande engelske komikern Johnny Vegas. En före detta stand-up-komiker vars scenpersona var en berusad keramiker(!) på gränsen till ett nervsammanbrott. Tittar man på gamla klipp på YouTube där Johnny Vegas uppträder är det omöjligt att avgöra om det är ett skickligt iscensatt nummer eller en svårt plågad persons självhat man iakttar när han ömsom häcklar sig själv och sin publik.

I Desert Island Discs får vi historien om hur Johnny Vegas-karaktären från början var en konstruktion som sedan tog över sin upphovsman (han riktiga namn är Michael Pennington) på ytterst självförbrännande vis.

Desert Island Discs har sänts sedan 1942, tre år innan Ingvar Oldsberg föddes.

Här är mitt livs åtta öde ö-låtar, för den som händelsevis är intresserad:

Hats Off To Larry – Del Shannon
Flyktsoda – Ebba Grön
Charisma – Kiss
Sign o’ the Times – Prince
Speedway – Morrissey
Hug My Soul – Saint Etienne
Long Way To Be Happy – Darlene Love
Gårdakvarnar och skit – Håkan Hellström

No comments:

Post a Comment