Thursday, September 30, 2010

Haroldo

Outgivna musikaliska mästerverk! De har en tendens att mytologiseras för att sedan, när de väl rotats fram ur ett arkiv och putsats av, alltid vara badbollar vars luft sakta pyser ur dem under den första, till en början andaktsfulla, lyssningen.

Det är roligare att låtsas att det finns försvunna mästerverk. Tillåt mig att exemplifiera: Jag brukar låtsas att Morrissey skrev och spelade en mjukt akustisk folkrockskiva med stråkar 1995 istället för byggnadsarbetarrocken som präglar Southpaw Grammar. Och tänk om R. Kelly kunde ta sitt förnuft till fånga och göra den där skivan med lyxigt långsam kvalitetsfunk med innerliga texter, istället för att varannan låt är den musikaliska motsvarigheten till en liten hund som liderligt juckar mot ditt byxben (både musikaliskt och textmässigt), på varenda skiva han släppt sedan 1998 års ”R”.

Rykten i bloggosfären har länge gjort gällande att E-Type har hyrt ett slott utanför Cherbourg i Frankrike och flyger in supermusiker som exempelvis Rick Wakeman, Bobby Rock, Kane Roberts, Mark King och H.P. Baxxter för att medverka på albumet som går under arbetsnamnet ”William Lies, Harold Dies” – Ett ambitiöst temaalbum om Bayeux-tapeten. Vid mixerbordet i källaren gör Daniel Lanois sitt bästa för att hitta rätt ljudbild. Lee Perry är redan kontrakterad för att göra dub-versionen (Haroldo’s Ghost). E-Type lystrar numera endast till namnet Haroldo (den latinska formen av Kung Harold som dog efter att ha blivit skjuten med en pil i ögat).

Fransmannen Emmanuel Tellier från tidningen Les Inrockuptibles är den enda journalisten som har fått träffa Haroldo (Eriksson) under inspelningen, men han har skrivit under ett kontrakt, enligt uppgift – i sitt och Erikssons blod, att inte publicera något, eller ens uttala sig, om mötet innan albumet är släppt. Den enda uppgiften som har läckt ut är att Tellier vid intervjutillfället hade betydande svårigheter att skilja Eriksson från Ebbot Lundberg (som vi tillfället befann sig i studion) då båda bar kaftan och hade liknande skägg och kroppsrondör.

Den historieintresserade popsångaren har i tidigare intervjuer talat om hur han har länge närt en dröm om att skapa en dynamisk dansmusik, framförd av heavy metal-musiker som endast trakterar autentiska akustiska instrument från 1000-talet.

Ett smakprov i form av singeln Salauds de Danse Bataille släpptes den 28 september, på årsdagen av slaget vid Hastings.

Martin Erikssons resultat på högskoleprovet var 0,7 poäng och hans skostorlek är 43,5.

No comments:

Post a Comment