Monday, December 13, 2010

Life imitating art

Chris Morris är mannen som tar allting ett varv för långt. Ni kanske tänker att Ricky Gervais, Larry David, Brian Limond eller Louis C.K. är värst i klassen. Det är de inte. Chris Morris har aldrig presenterat något han har gjort som humor. Det är helt upp till iakttagaren att kategorisera det som humor. Nästan allting han har gjort från exempelvis The Day Today, Brass Eye och Nathan Barley till långfilmen Four Lions har en starkt dokumentär prägel. Skämten, om de nu kan klassificeras som skämt, levereras alltid med ett fullkomligt allvarligt ansiktsuttryck oavsett om det är han själv eller en annan skådespelare som levererar dem.

I Brass Eye, ett fejkat debattprogram, var ett av ämnena som diskuterades ingående pedofili. Four Lions är en film om fyra brittiska jihadister från Sheffield som planerar ett terrordåd mot London Marathon.

Jämför man med de andra listade komikerna ovan, som får oss att gömma oss bakom skämskuddar och plågsamt vrida oss i soffan när vi tittar på The Office, Extras, Limmy’s Show, Louie eller Curb Your Enthusiasm är Morris alster helt befriade från gapskratt. Ofta eskalerar hans mer och mer skruvade intriger till ett klimax i tomhet och eftertanke.

Samtliga verkliga nyhetssändningar där en riktigt tragisk nyhet presenteras skulle kunna vara regisserade av Chris Morris. I en intervju med The Sound of Young America berättar Morris att han fick sparken från lokalradion efter som han läste upp alla nyheter i exakt samma röstläge. Oavsett om det gällde en tomteparad eller en tragisk olycka. I de små, små skillnaderna i nyhetsuppläsarens tonläge och hur man väljer att byta ämne i ett nyhetsprogram ligger nyckeln till Chris Morris humor. I det amerikanska radioprogrammet där han intervjuas ingående är han inte ens särskilt rolig, han framstår bara som ganska störande intelligent.

Med tanke på händelsen i Stockholm häromdagen borde Four Lions på dvd vara en obligatorisk hård klapp under granen i jul till alla som sett Karl-Bertil Jonsson en eller två gånger för mycket och känner sig redo att lämna konfortzonen.

1 comment:

  1. Don't touch Karl-Bertil Jonsson, han "äger". Eller Tage Danielsson snarare. Jag kan i vart fall inte få nog av pojken. Å andra sidan fick jag aldrig se hans jul under min uppväxt så jag har ett par år att ta igen. Så kan det gå med en besynnerlig far till far. Nog om det.

    Vet inte om det är bra eller dåligt men jag har helt missat Chris Morris! Hur länge har han hållit på? Eller när började hans alster sändas?

    ReplyDelete