Friday, April 1, 2011

Återuppståndelsen

Västnytts nyhetsprioritering sa att det inte ens var värt att nämna. Sportnytt nämnde det – efter ett långt inslag om en stockholmsboxare tävlandes för Djurgården. Men för några tusen göteborgare landade igår en ung man på Landvetter som fått oss att återfå tron på anakronistiska värden som lojalitet, klubbkänsla och ödmjukhet. Det något oväntade är att mannen ifråga inte är född i Göteborg eller ens Sverige. Mannen ifråga är född den 18 februari 1986 i Baturité i Brasilien. Det är långt från Dämmevägen.

Francisco Wanderson do Carmo Carneiro är ett välavlönat fotbollsproffs från Al-Ahli i Saudiarabien. Men vad som skiljer honom mot andra unga män med diamanter i öronen är att han inte glömt bort hur han hamnade där. När Al-Ahli på grund av en klausul som endast gör det möjligt att ha tre utländska spelare registrerade för klubben gjorde klart för honom att han skulle lånas ut fanns det bara ett alternativ för Wanderson: Han ville ”hem” till GAIS.

Människor som inte är intresserade av fotboll tycker säkert med rätta att återgivning ovan är både tillrättalagd och klichétyngd. Men faktum för oss som följer fotboll, och i synnerhet ett lag som GAIS, vant oss vid att fotbollspelare bara tänker med plånboken. De går dit de tjänar mest. Varför en brasiliansk spelare, som vann den Allsvenska skytteligan 2009 och som allt som oftast framstod som en någon svårstartad Ferrari jämfört med sina grönsvarta lagkamraters Skoda Felicia av 1998-års modell, skulle bry sig om den svajiga språngbräda som GAIS var i hans karriär är i allra högsta grad anmärkningsvärt.

Känner man däremot till att supporterklubben Gårdakvarnen köpte en öppen flygbiljett till hans kusin när Wanderson kände sig ensam i ett kallt och grått Göteborg och övergången till holländska storklubben Feyernoord gått i stöpet i sista stund ökar dock förståelsen något.

GAIS är ingen storklubb. Inte ens med svenska mått mätt. Människor som på ett enkelt sätt vill känna sig som vinnare och frottera sig i en glättig lokalpatriotism och känna sig som nordeuropeiska småpåvar väljer med fördel en klapphatt och AIK, IFK Göteborg eller Malmö FF. Men de tusentals hängivna gaisare som trots allt finns bekymrar sig inte om att de inte är det breda valet. Riksmedias ignorans, lokalmedias raljans eller IFK Storstruts oklädsamma hybris är enkelt att vifta bort idag. Wanderson har kommit hem. Obrigado.

No comments:

Post a Comment