Wednesday, January 5, 2011

Stuck In the Middle With You

Gerry Rafferty har gått bort. Ni vet skotten som skrev och spelade in vuxenrockeposet Baker Street. Förmodligen söp han ihjäl sig. Förrförra året ”försvann” han. Ja, alltså, han anmäldes som försvunnen till polisen. Efter några månader meddelade ”en vän” till honom att han levde livets glada dagar i Toscana och skrev låtar och planerade en comeback. Det brukar heta så.
I november 2010 las han in på sjukhus i Bournemouth med en lever som processat mer alkohol än ett medelstort skotskt whiskydestilleri. Igår dog han, på det nya årets fjärde dag.

Baker Street är en låt som brukar spelas på vuxna radiostationer. En mysig låt. En sådan låt som vuxna människor gillar att nynna på medan de slänger ihop en caesarsallad. Den är sex minuter episkt melodram med en oemotståndlig saxofonslinga. Texten är utomordentligt sorglig. Den handlar i korta drag om att gå ut och supa bort sina problem, nästa år ska man ju ändå skärpa sig. Nästa år ska allt bli bra. Nästa år… Nästa. År.


Ibland blir inte nästa år som man har tänkt sig och ibland är ödets ironi osedvanligt grymt. Gerry Rafferty försökte resa sig ur rännstenen på Baker Street under tre decennier, men orkade inte mer än att påbörja fantiserandet om – eller rumlandet under – nästa år mer än några dagar in på det fjärde decenniet.

1 comment:

  1. Det här var fint skrivet. Varför inte lägga till en "Bra" knapp också?!

    ReplyDelete