Thursday, July 8, 2010

You don't make friends with salad

Conger är engelska och betyder havsål. Om man använder ordet som ett verb så betyder det att ett antal människor ställer sig på led och lägger händerna på personen framförs axlar och börjar, gärna rytmiskt, röra sig som en enda kropp framåt. Det här är en aktivitet som oftast genomförs på barnkalas och chartersemestrar.

När fotbollssupportrar drabbas av den eufori som till exempel ett viktigt mål innebär, är det vanligt att en sektion med supportrar ser ut som delfiner som hoppar upp och ned ur vattnet, eller om sektionen är mindre befolkad brukar folk ramla över varandra, springa fram emot staketet och ägna sig åt kramkalas.
Inte holländska fotbollssupportrar. De startar en conger.
Naturligtvis beror det här på protestantismen. Ta inte bara den orangea färgen som en ledtråd. Holländare är de mest protestantiska människor som finns. Vi svenskar med vår jante, avundsjuka och vårt petimeterförnuft har inte en chans mot holländarna. De kombinerar nämligen ovan punkter med en stenhård misstro mot auktoriteter och en utpräglad individualism.

Vad är då de mest grundläggande sociologiska mekanismerna i en conger? Det individuella ansvaret upphör. Det här är naturligtvis någonting som gäller för människor i grupp överhuvudtaget. Det är därför demonstrationer och fotbollsmobbar ballar ur. De ordningsamma holländarna är naturligtvis lite mer kontrollerade. Det är svårt att genomföra ett upplopp i gigantisk orange afro, gigantiska Buttericks-glasögon och orangea overaller av den typen som studenter på traditionstyngda universitet/högskolor tycker att det är höjden av fyndighet att bära.
(Jag hörde en suspekt utsaga om sådana här overaller en gång. Fast den hade en smålänning [också gravt protestantiska människor] i huvudrollen, inte en holländare. Tydligen klippte man av olika delar av overallen och bytte med människor som man hade haft olika sexuella erfarenheter med, sedan sydde man på den andre personens arm (eller vad det nu kan vara) och så visste alla som var in-the-know att man hade haft en viss typ av sex med den personen som ärmen tillhörde från början. Tyvärr har jag glömt vilken del av plagget som motsvarade en, eh, viss typ av sex. Jag vet att den småländska flickan särskilt poängterade det här, antagligen för att det hade mest shock value. Men jag har inte lyckats förtränga hur oerhört analt det här beteendet är och det är en utmärkt påminnelse om varför man bör betrakta allt studentikost beteende med rynkad näsa.)

Har ni själva ingått i en conger någon gång? Ni vet väl vad som händer när tillräckligt många (killar) anslutit sig? Just det. En kille vars förnamn oftast slutar på –y eller –in börjar plötsligt skandera: ”Damtoaletten, damtoaletten!” eller ”Damernas omklädningsrum!”. Ja, och då går congan dit. Dutt-dutt, dutt-dutt, duu-duuh.
Leker man följa-John-leken så får man nämligen göra precis vad man vill! Allt ansvar ut genom fönstret! Anything goes!
Man vet att man varit med i en lyckad conger när man får ta bussen tillbaka till stället man började på. Det här är visserligen ovanligt på fotbollsmatcher. Men, misstänker jag, desto vanligare på chartersemestrar. Vill de sig riktig väl/illa kan man tydligen vakna upp bredvid vilt främmande, främst holländska/tyska/österrikiska/skandinaviska kvinnor efter en sällsynt lyckad/misslyckad conger. Om man efter det byter delar av sin klädsel med de centraleuropeiska eller nordiska kvinnorna vet jag inte. Trots ovan utsagor är jag inte särskilt bevandrad i den djupt degenererade livsstil som ibland beskrivs med termen ”att busa”. I synnerhet inte i medelhavsklimat.

”Unga havsålar lever nära kusten, medan äldre individer [sic] lever längre ut till havs. Havsålen är en uppskattad matfisk.” (Wikipedia)

Holland (även kallat Nederländerna) är en nation till stora delar beläget under havsytans nivå. Hollands herr-fotbollslandslag spelar på söndag final i VM mot den artikuleringssvaga nationen Spanien. Matchen kommer att spelas i den forna holländska kolonin Sydafrika, ovan vatten.
Holland är också en utsökt skiva med den amerikanska poporkestern The Beach Boys. Hollands mest kända inhemska poporkester är 2Unlimited, mest kända för låten No Limits vars text avhandlar översvämningar – ett ämne som ligger holländarna nästan lika varmt om hjärtat som att gå på led till pseudo-calypso.

No comments:

Post a Comment