Friday, July 13, 2012

Atychiphobia

Louise Johansson. Vet ni vem det är? Det något, ursäkta, anonyma namnet har varit upphovet till en explosion på Twitter de senaste dagarna. Louise Johansson vann Svenska Mästerkocken i TV4 förrförra säsongen (”Matlagnings-Idol”, som Jompy kallade det).


Föga visste den sävliga Louise från Kungälv att hon inte bara skulle bli en kock-idol, utan även en cock idol.
I en tidning som – om jag förstår det hela rätt – delas ut till personer på Arlanda flygplats har Louise fått posera i suggestiva poser – bland annat greppandes en duschhandtag med våt blick.

Det fick naturligtvis en bloggosfärens genussuperhjälte med aliaset Genusfotografen att gå i taket. Per Morberg hade aldrig fotograferats gränslandes metallklingan på ett charkuteriverktyg (även om vi är många som hade velat se just det) och Marcus Samuelsson hade aldrig ombetts att böja sig framåt över spisenför att visa lite hud!
Genusfotografen skrev ett syrligt blogginlägg och talade om för Arlanda och byrån/fotografen att det här minsann var fotograferande från 40-talet – alltså långt innan digitalfoto och mobilkameror.

Arlanda bad om ursäkt, utan tvivel rädda för att ingen skulle vilja landa eller lyfta från deras anläggning om de visade sig vara pervon som kanske tafsar på en i säkerhetskontrollen.

Men fotografen, som mitt lata researchande förbjuder mig att leta upp namnet på, blev ursinnig och fabricerade inlägg i olika namn på Supergenusfotografens blogg. På något sätt som jag inte fattat riktigt lyckades Bingo Rimér-imitatören dessutom få Spindelhens-fotografen att behöva betala 15000 kronor i böter.
På Twitter gick indigationsvågorna höga. Vi (på Södermalm och i Majorna) måste samla ihop till vår vän Captain Genusfotografs ”böter”. Sagt och gjort.

Alla glada.

Samtidigt i Skåne.

Tommy har en korvkiosk. Han säljer korv. Tommy vill pimpa sin korvkiosk och skrider till verket som den sanne entreprenör man får förutsätta att en korvkioskinnehavare är. Han fixar en reklamkampanj. Affisch(er) i profil föreställandes en kvinna med skarpt rödmålade läppar som omsluter en kokt wienerkorv, av förmodat tveksam kvalitet, trycks upp och häftstiftas fast på korvkiosken.

Gudrun Schymann avbryter sitt semesterfirande (har pågått sedan 2009) på Österlen och fördömer i starka ordalag korvmånglaren, bloggosfären exploderar och Ring P1och Twitter fylls av rätthaverister maskerade i den politiska korrekthetens fladdrande cape. Alla redo att rycka ut och trycka till Den Sexistiske Nitratförsäljaren (som förmodligen använder tarmar från mördande jungfruer som korvskinn, eller, ännu värre syntetiskt material).

En aktiv Kd-ungdom, som vanlig med örat mot rälsen, protesterar mot protesterna(!) genom att säga att den läppstiftsbärande figuren vars läppar omsluter korven ,likaväl kan vara en mans (kd-ungdom knows their shit – de har varit på klassresa i Stockholm och passerade då ett gäng punkare vid Gamla stans tunnelbanestation) och den djuopt geniala (det måste medges) sloganan: ”Här får ni något att suga på – genuspedagoger!”

Någonstans västerut, i den nedlagda hamnstaden Göteborg sitter en halvbitter, halvgammal, halvtjock man och funderar. Han funderar på om det verkligen är så mycket att uppröras över – affischerna, vars genomslag hade varit tämligen minimalt om inte PK-kavalleriet skrittat in och skjutit i luften med sina musköter och gett den utrymme all over the place.
Visst är Tommys reklam smaklös – lite som en kokt wienerkorv – men är den verkligen ett hot mot demokratin och jämnställdhetsarbete?

Jag må vara naiv, men jag tror inte det.

Och Louise. Louise är en människa. Louise kan själv ta sina beslut om det är förnedrande att posera med ett duschhandtag i handen. Jag är säker på hon att känner sig väldigt hedrad av alla som tagit anstöt å hennes vägnar – Christ! – Å ALLA KVINNORS vägnar.
Men jag tror också att Louise skakar lite på huvud och tänker: ”De där hjärnorna skulle man inte ens kunna använda till aladåb”.


No comments:

Post a Comment