Sunday, May 27, 2012

Ishockey-IQ

Jag minns inte om jag har varit inne på det förut, men igår slog det mig - när jag ofrivilligt följde Eurovision Song Contest via Twitter - att Sacha Baron Cohens olika roller vore som klippt och skurna för tävlingen. Nu är ju ESC omöjlig att göra parodi eftersom det omöjligtvis går att göra något som överträffar (läs: underträffar) 90 procent av bidragen.
Nästan varje år finns ju emellertid en rumänsk eller lettisk rappare med som får Baron Cohens Ali G att framstå som en djupt autentisk gangstarappare. Hade Ali G ställt upp hade han kommit topp tre och väldigt få av entusiasterna i tv-sofforna hade förstått att det var "på skoj". Det samma gäller den österrikiske modereportern Brüno. Med en klockas regelbundenhet skickar Ryssland eller Israel en artist som får den svårartat narcissistiske och talanglöse Brüno att framstå som en blandning mellan Bob Dylan och Bertrand Russell. Men brünosarna vinner sällan.
En artist som däremot hade kunnat sopa mattan med tävlingen är Baron Cohens Borat. Den kazakstanske journalisten skulle visserligen näppeligen vara mest smaklös i ett normalt eurovisonstartfält, däremot hade han förmodligen appellerat till alla miljontals eurovisionfans över Europa. Hela Östeuropa hade naturligtvis älskat hans etniska machomanér, nordeuropéer hade älskat hans Freddie Mercuryska utstrålning (både gay-schlager-subkulturen och husvagnsbönderna) medan Sydeuropa hade förmodligen blivit förtrollade av en förmodat burlesk och sexistisk scenshow. en självklar vinnare. Humorn hade naturligtvis gått 90 procent av tittarna förbi också.
Vi kommer då till The Dictator, Sacha Baron Cohens senaste skapelse som jag bloggade om senast. Eftersom Israel och Azerbaijan kan vara med i en till namnet europeisk musiktävling borde vi i det närmaste även kunna låta länder som exempelvis Förenta Arabemiraten (många sköna dollarsedlar!) och Syrien vara lämpliga nya Eurovision-länder. Eurovision är ju inte så nogräknad med mänskliga rättigheter och sådant bjäfs ändå - inte så länge som det bjuds klapp och klang och glitter. Diktatorn skulle säkert klara sig alldeles utmärkt med lite autotune och massa diamanter i ryggen.
Tänk vad härligt med en final i Damaskus 2014!
- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment