Sunday, March 25, 2012

Raspberry Beret

För några år sedan chockskadades många gamla rockrävar, som fortfarande lever efter den estetiska klädmanual som Ramones gav ut 1977, svårt av att seglarskon blev en lika oväntad som lyckad rockaccessoar. Det gick knappt att lyssna på ett nytt krispigt popband utan att de såg ut som om de specialstuderat Dennis Wilsons soloplattor OCH kunde angöra en brygga. Det var ganska upplyftande med pastellfärger istället för det gamla inkörda denim and leather-looken, ja, enda tills det gick 13 hipsters på dussinet och alla pojkar man såg på stan såg ut som en blandning mellan en norsk sjökaptensstudent och Mauro Scocco innan Plura började laga mat till honom.

I vår däremot är det baskern som gör comeback i rockvärlden. För egen del har jag varit positiv till huvudbonaden sedan Lisa Stansfield satte mitt tonårshjärta i brand med sina svala sofistikation, och - låt oss vara ärliga - monumentala hylla. Jag minns också en fotosession i Okej där Kiss frontman Paul Stanley mycket oväntat bar en ljusblå eller möjligtvis turkos basker. Möjligtvis undantaget någon lökig keyboardist i något brittiskt mjukhårdrocksband som varken fick vara med på scenen eller på gruppbildning, torde Paul vara ensam i metalvärlden om att ha sportat plagget. Vänta nu fanns det inte en konstig kille i Cheap Trick med basker? Det gjorde det nog. Desto bättre!

I mars 2012 bär Dexys (Midnight Runners) evige frontman Kevin Rowland basker på omslaget till kommande skivan One Day I'm Going To Soar och går därmed i bräschen för hur en popartist ska se ut för vilken tur i ordningen minns ingen och i alla intervjuer och på alla bilder inför släppte av skivan.
I Göteborg släpper före detta Bad Cash Quartet-trummisen Jonas Lundqvist en bitvis briljant skiva vid namn Så e det med de och på omslaget bär han naturligtvis den tjusiga mössan vi lärt känna som baskern.
För bara sju-åtta månader sedan hade jag slängt Leonard Cohen-kortet på bordet och nickat föraktfullt mot det om någon artist närmat sig plagget, men det var innan den latent trendkänslige Damon Albarn gjorde en tio minuter lång cover av en Princes absolut finaste låtar: Raspberry Beret.

Vill ni tillhöra avantgardet? Sluta bära kängorna utanför byxorna och köp er en habil basker istället, den bärs helst till väst, lite korta byxor, Burlington-strumpor och loafers.
Den ironiska mustaschen? Behåll den ett tag till! Jag säger till när det är dags att raka sig.

- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment