Tuesday, October 4, 2011

Pasolini is me

Jag har följt rapporterna om gruppen med det självförklarande namnet Occupy Wall Street med öppen mun. Det är inte det att jag nödvändigtvis vänder mig emot deras idé att ockupera finansdistrikten i amerikanska städer i protest mot storbanker, kapitalister och orättvisa – utan det är sättet de gör det på: genom spontanteater, som förbluffar mig. Sminkade till zombies med låtsaspengar i munnen och kontorsklädsel poserar de villigt inför fotograferna.

Det hela känns… väldigt europeiskt. Jag trodde att progressiva amerikaner var mer som i filmer av Woody Allen, vältaliga, neurotiska och sexuellt frustrerade. Men tydligen beter sig även de som huvudrollsinnehavare i fransk/spansk/italienska lustspel. Väldigt oväntat.

Men den sydeuropeiska trenden att agera innan man tänker har också varit högst påtaglig i Sverige de senaste dygnen. I ett slutgiltigt bevis över hur hetlevrat italiensk och, skulle man kunna argumentera, omdömeslös han är har Marcus Birro under loppet av ett dygn kandiderat till partiledare för Kristdemokraterena (påven nickar gillande), dragit tillbaka sin kanditatur, fått sparken från ett välavlönat TV4-sidekick-programjobb, idiotförklarat hela TV4 (jag nickar gillande) på ett konstnärligt sätt, kommit på att han är anställd på Fotbollskanalen som ägs av TV4 och följdriktigt börjat slicka *BK Häcken* på TV4. Dagen efter träder han fram i kvällstidningarna (varav han är medarbetare i en av dem) och berättar om hur orolig hans fru är – det vill säga: Värnar om familjen.
Med andra ord: Han har agerat högst normalt – i Italien.

Kan man se andra tecken på latinsk tänkande i traditionellt protestantiska samhällen? Ja, Socialdemokraterna har en partiledare som ser ut som om han sysslar med egenföretagande i sopbranschen i New Jersey, if you know what I mean.
Anders Borg är värd en helt egen bloggpost för sina tjänster för hästsvansen och nyliberala bakgrund, men det känns också oerhört uttjatat.
Nu väntar jag otåligt på att Annie Löf gör en Ciccolina för att kickstarta igång en sömnig allians: Hon är väldigt aktiv på sociala medier: Kanske kan hon läcka en hemmagjord gymnastikfilm där hon själv är stjärnan?
Vänsterpartiet vill ha bort Lars Ohly och ett helt serietidningsgalleri av populister har föga oväntat anmält sitt intresse. Det kommer att bli fars vem det än blir, det vet vi ju av gammal vana, V släpper inte fram en partiledare som inte har någon slags bokstavskombination eller är fast i gravt missbruk – helst båda två.

Stackars Jan Björklund och Jimmie Helsvensk bara. Så tappert protestantiska i en värld av vindflöjlar – i sina Dressmann-kostymer och geografilärarfrisyer står de myndigt och predikar tråkigheter som snart inte en människa är intresserad av. Får man föreslå druvätande på divan med en klase rentboys för att piffa imagen? Gärna tillsammans, medan Alex Schulman refererar det hela live.

No comments:

Post a Comment